Succén fortsätter – Berggren vinner på Nürburgring!


Nurburgrin 19-21 september  2014. European GT 4 Series . Photo: Chris Schotanus

För två veckor sedan gjorde Erik Berggren debut på den internationella scenen med stormsteg genom en tredjeplats i 24-timmarsloppet i Barcelona. Genom framgången fick Berggren fortsatt förtroende och tävlade i helgen i det europeiska mästerskapet för GT4-bilar, något han förvaltade väl.

Erik Berggren har nu lämnat racing-Sverige på obestämd tid, Formel 1-banorna lockar och resultaten talar sitt tydliga språk, Berggren är där för att stanna. I helgen gick GT4-EM av stapeln på Nürburgring och Berggren med sitt tyska team Sorg Rennsport var inbjudna av organisationen bakom som ett smakprov inför 2015.

Efter två träningar på 45 minuter var hittade Berggren och hans teamkompis, danska racingproffset Thomas Fjordbach, runt banan och de var snabbast i sin klass. Även kvalen gick tillfredsställande och Berggren kvalade som en bonus ut sin teamkompis med en halv sekund.

– Vi har ett bra utgångsläge inför de två racen. Vi har två starka förare och ett bra team omkring oss, vi siktar på seger i eftermiddag, säger Berggren efter kvalet.

Racen i det europeiska GT4-mästerskapet körs över en timma med obligatoriskt förarbyte halvvägs in i racet. Berggren tog över ratten efter 25 minuter och tog då över bilen i klassledning. Efter en timmas körning hade luckan växt och till slut vann Berggren och Fjordbach sin klass i det första av två race med över tio sekunder.

– Seger! Vansinnigt roligt att åter vara på en Formel 1-bana och att tillsammans med Sorg Rennsport kunna leverera toppresultat. Det här är stort. Jag tror inte jag förstår hur stort än, det får smälta in senare, nu är det ett race kvar i eftermiddag, kommenterar en svettig Berggren direkt efter målgång.

Det andra racet startade Berggren på blöt bana med omönstrade däck, så kallade slicks, vilket gjorde de första varven otroligt hala. Utan erfarenhet av bilen i blött väglag öppnade Erik starkt och klättrade fem platser första kurvorna. Tyvärr bromsade Berggren sedan på sig och tappade moment ett par varv för att sedan arbeta sig ikapp framförvarande än en gång, för att sedan än en gång göra samma misstag. Vid depåstoppet lämnade Berggren över ratten på andraplats i klassen och med kontakt till ettan. Efter depåstoppet kunde teamet snabbt återta ledningen och dryga ut den stort innan ett stop-and-go-straff drabbade teamet och segern var som bortblåst. I mål hade teamet emellertid arbetat sig upp till en andraplats i klassen och andra pallplatsen var fixad.

– Ett depåstopp ska vara minst 90 sekunder långt och tyvärr lämnade vi depån efter 89.2 sekunder. Att få ett straff som kostar oss 30 sekunder för 0,8 sekunder är lite tråkigt, men regler är regler. En seger och en andraplats är ett fantastiskt facit. Nästa race är i planeringsfasen, racing är kul, hälsar Berggren.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>