Erik Berggren trea i Barcelona 24-timmars!


Barcelona 24H

Barcelona 24H

Häromveckan blev det känt – nu har det hänt. Erik Berggren gjorde en kanoninsats i Barcelona och körde hem en tredjeplats i 24-timmarsloppet i Barcelona. Racet bjöd dock på betydligt mer än bara rosor.

Berggren, som tidigare bara kört Formel 1-banan Circuit de Catalunya på TV-spel kände sig väldigt nervös inför de första varven, banan var nästan dubbelt så stor som de svenska banorna och det tog ett antal varv innan flytet kom. Bilen gick emellertid som ett skott och kvalades in som fjärde bil i klassen och 28e totalt, så allt bådade gott inför tävlingsdagen.

”Banorna i Sverige är betydligt kortare och därmed är också kurvorna betydligt kortare. Jag hade problem med att jag attackerade för tidigt in i kurvorna och tappade därför fart ut. Det tog ett tag att komma underfund med hur man skulle få med sig farten ut på de långa raksträckorna, kommenterar Berggren”

Teamet valde att starta 24-timmarstävlingen med två stinter av rutinerade förare och Erik Berggren var sedan tredje man ut, då från 42a position av 70 tävlande i racet. Genom fantomfart tjänades många positioner men tufft var det, att köra i 30 graders värme innebär minst det dubbla antalet grader i bilen, och när man som förare måste köra i trelagers-overall, nomexunderställ och rånarluva under hjälmen blir det fruktansvärt varmt. Berggren drabbades av värmeslag och tvingades gå i depå efter en och halv timmas timmas körning. Väl i depå fick Berggren blixtsnabbt kylas ner och fick följa med till sjukstugan för kontroll.

”Fräsig första stint, underskattade värmen lite, det är tuffare än man tror att köra racingbil i 32 graders värme utan AC. Vattnet i vattenflaskan kokade nästan, så det bekräftar hur varmt det var i bilen. Inför nästan stint måste jag nog grunda ännu bättre!”

Nästa stint blev en fräsig nattstint där Berggren tog upp bilen till tredjeplats i klassen. Tyvärr kantades en stor av stinten av en masskrasch och en halvtimma spenderades bakom säkerhetsbil.

Vid halv elva fick Berggren hoppa i bilen för att föra den i mål och i mål kom teamet som trea i sin klass och artonde totalt. En stor framgång för ett litet team mot professionella team med betydligt större resurser.

”Att stå på pallen i sin 24-timmarsdebut känns fantastiskt. Ett stort tack till BMW Sverige och BMW Göteborg som gjort det här möjligt och fantastiskt kul att kunna leverera direkt. Nu ska jag genast börja planera nästa race, hälsar Berggren.”

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>